Начало arrow Новини arrow Проучва се възможността за изграждане на завод за електромобили в Стара Загора
Проучва се възможността за изграждане на завод за електромобили в Стара Загора

В Стара Загора се планира да бъде изградено предприятие за производство на електромобили. Това потвърди Джейми Робъртсън, представител на Зиро Карбон Технолоджи (Zero Carbon Technology (ZCTx). Британският фонд Куоръс венчърс е финансов партньор на Зиро Карбон Технолоджи при реализацията на проекта и има готовност да осигури нужното финансиране.

Финансови параметри не бяха съобщени официално по време на пресконференция, дадена от представителя на Зиро Карбон Технолоджи, бизнесменът от Стара Загора Енчо Енев, който е партньор в проекта (през последните години е ръководил предприятията Бисер Олива и Медийни системи) и кметът на общината проф. Светлин Танчев.

zct Zero Carbon Technology

Електромобилът на Зиро Карбон Технолоджи е разработван в продължение на 7 години и от компанията вярват, че той има редица предимства и е конкурентен на всеки друг в тази сфера. Технически характеристики обаче ще бъдат съобщени допълнително. По всяка вероятност автомобилът, задвижван с акумулатор ще има 4 места. Ще развива скорост до 120 километра в час. Предвидено е да изминава до 300 километра с едно зареждане.
Спряхме се на Стара Загора, като възможно място за изграждане на нашето предприятие, заради централната географска позиция на града и отличните транспортни връзки. Освен това нашето проучване показа, че тук има и квалифицирана работна ръка и обучени специалисти, нещо което ще позволи по-бързо да пристъпим към производство.

Анонсът, който направи премиерът на България Бойко Борисов на 8 февруари 2010 г. в Лондон за бъдещата инвестиция, накарала представителите на Зиро Карбон Технолоджи да побързат с първата си среща с местните власти на община Стара Загора.

Зиро Карбон Технолоджи са достигнали до надеждна технология преди две години, но все още не са започнали масово производство. Техни прототипи пътуват обаче по пътищата от 7 години и това е с цел да се даде категоричен отговор за надеждността и сигурността на електромобилите. Един от големите проблеми пред компанията е да се пребори с наложените стандарти от автомобилите, използващи петролни продукти за гориво. Затова нашата цел в момента не е да се конкурираме и противопоставяме на петролните автомобили. Това все още е невъзможно. Ние предлагаме на дадено семейство втора кола, която да му даде алтернатива, каза г-н Джейми Робъртсън.

В Стара Загора е произведен вече прототип на електромобил от друг предприемач с интереси в тази област. Той също е в контакти с чуждестранни компании и инвестиционни фондове и преговаря за серийно производство.
Конкуренцията е нещо добро и съществуването на подобни на нашия проекти - тук в Стара Загора или другаде, не е проблем за нас, коментира г-н Робъртсън.

Източник: Икономически портал на регион Стара Загора

Последна промяна ( 11 април 2010 )
 
< Предишен   Следващ >

bg.pngeu.png
Програма ФАР – BG 2004/016-711.11.04 Подкрепа за повишаване конкурентноспособността на
българските предприятия / Безвъзмездна помощ за публично-частно партньорство - Проект:

Партньорство за създаване на Регионален център за привличане на инвестиции в област Стара Загора
Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България.
Изложените в тази Интернет страница възгледи са на автора и по никакъв начин
не отразяват официалната позиция на ЕК.
Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора

Сертификати

  fdi-strategy-stara-zagora.jpg micro-fdi-strategy-stara-zagora.jpg

Latest Companies


Warning: main(components/com_mtree/language/english.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in /home/szedabg/public_html/invest-stara-zagora/modules/mod_mt_listing.php on line 23

Warning: main() [function.include]: Failed opening 'components/com_mtree/language/english.php' for inclusion (include_path='/usr/local/php4/lib/php:.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/szedabg/public_html/invest-stara-zagora/modules/mod_mt_listing.php on line 23

Fatal error: Cannot instantiate non-existent class: mtlanguage in /home/szedabg/public_html/invest-stara-zagora/modules/mod_mt_listing.php on line 24